Vinarije

Vinarija Schloss Johannisberg

18.10.2024.
Vinarije
18.10.2024.
Vinarija Schloss Johannisberg
Vinarija Schloss Johannisberg

Schloss Johannisberg, više od 1200 godina tradicije u vinogradima Rajna, poznati po vrhunskom Rizlingu, ova prestižna vinska kuća ponosno čuva svoje nasleđe.

Istorija

Schloss Johannisberg, smešten u slikovitom okruženju nemačke vinske regije Rajna, ponosi se bogatom tradicijom koja traje više od 1200 godina. Ova prestižna vinska kuća, koja se specijalizovala za grožđe sorte Rizling od 1720. godine, smatra se jednim od najstarijih i najcenjenijih vinograda na svetu. Tokom vekova, Schloss Johannisberg je postao simbol izvanredne vinarske tradicije, a njegova istorija ispunjena strašću, odgovornošću i ponosom, a odražava se u kvalitetu vina koja proizvode.

Osnivači ovog imanja nisu mogli ni da sanjaju o uticaju koji će njihova dela imati na svet vina. Prvi pisani tragovi o vinogradu datiraju iz 817. godine, kada je darovan benediktinskom manastiru u Fuldi. Tokom vekova, vinograd je prolazio kroz različite faze razvoja i preobrazbe, ali je njegova posvećenost kvalitetu ostala nepromenjena. Tokom 18. veka, kada je Rizling postao dominantna sorta, Schloss Johannisberg je postao poznat po proizvodnji nekih od najfinijih vina u Nemačkoj.

Filozofija

Vinograd Schloss Johannisberg prostire se na 50 hektara, okrenut tačno prema jugu, sa savršeno postavljenim nagibom od 45 stepeni. Ova pozicija pruža grožđu optimalnu izloženost suncu, što omogućava da grožđe postigne zrelost i kompleksnost potrebnu za izradu izvanrednih vina. "Terroir" Schloss Johannisberga, sa specifičnim sastavom tla i mikroklimom, stvara jedinstvene uslove koji su idealni za uzgoj Rizlinga.

Zemljište u ovom regionu je bogato minerala, što doprinosi mineralnosti i karakteru vina. Velike temperaturne razlike između dana i noći posebno su korisne za razvoj aromatičnih i ukusnih komponenti grožđa. U kombinaciji sa strastvenim pristupom kvalitetu, terroir Schloss Johannisberga stvara uslove za proizvodnju izvanrednih vina.

Pored izvanrednog terroira, Schloss Johannisberg se ponosi i sopstvenom šumom koja se prostire na 300 hektara. Ovi hrastovi, koji su autohtoni za područje, koriste se za izradu drvenih buradi, čime se dodatno obogaćuje profil vina. Prirodna struktura drveta, njegovi sastojci i tekstura imaju značajan uticaj na karakter i kvalitet njihovog vrhunskog vina.

U srcu podzemnog podruma palate nalazi se čuvena riznica Schloss Johannisberg – „Bibliotheca Subterranea“. U 900 godina starom opatijskom podrumu čuva se oko 25.000 dragocenih vina. Iskopana je 10 metara duboko u planinu i dom je svih velikih berbi od 1748. godine, vremena Marije Terezije, pa sve do danas. Ovaj podrum ima idealne uslove da vina sazrevaju vekovima. Danas Stefan Doktor i Marsel Šopa vode Schloss Johannisberg. Gerd Riter radi u podrumu od 1999. godine, a Michel Staedter je odgovoran za vinogradarstvo. I u vinogradu i u hodnicima dvorca, sorta rizling tretira se s poštovanjem i sa osećajem za tradiciju.

Berba 2024.

Sa dolaskom jeseni, Schloss Johannisberg započinje berbu za 2024. godinu. U ranim jutarnjim satima, dok se magla još uvek nadvija nad Rajnom, tim za berbu s velikim entuzijazmom kreće u vinograd. Prva berba je posvećena grožđu za vino "Gelblack", klasičnom Rizlingu koji se većinom vinificira u čeličnim rezervoarima. Ovo vino predstavlja savršen uvod u svet Schloss Johannisberg Rizlinga, a ručna berba, pažljivo sitnjenje i blizak rad njihovog tima obezbeđuju najviši kvalitet.

Grožđe je brano parcijalno, po bojama i kvalitetu. Na velikim sortimentnim stolovima odlučuje se koje grožđe je najbolje za koje vino i njegovu vinifikaciju. Ovaj pristup osigurava da samo najkvalitetnije grožđe ulazi u proces proizvodnje, što je ključno za postizanje vrhunskih rezultata.

Tokom berbe, tim se fokusira na očuvanje prirodnih aroma i karakteristika grožđa, što je od suštinskog značaja za konačni kvalitet vina. Njihova predanost kvalitetu je očigledna u svakom koraku proizvodnje, od berbe do fermentacije i starenja u podrumima.

Priznanja i Osvrt

Schloss Johannisberg je nedavno ponovo stekao prestižno mesto na listi „Najomiljenijih vinskih brendova 2024“ prema časopisu Drinks International, zauzevši 44. mesto među 50 najomiljenijih vinara na svetu. Ova nagrada predstavlja dokaz posvećenosti tima za proizvodnju vina najvišeg kvaliteta.

U proteklih 14 godina, časopis Drinks International je izgradio sveobuhvatnu akademiju glasanja, koja se sastoji od 100 članova, uključujući vinske kupce, somelijere, vlasnike vinoteka, novinare i edukatore. Ova nagrada se dodeljuje na osnovu kriterijuma kvaliteta vina, vrednosti za novac i snagu brenda i marketinga, čime se još više naglašava važnost kvaliteta i reputacije Schloss Johannisberga.

Vino za Jesen

Kako se dani skraćuju, a temperature padaju, preporuka je da uživate u 2022. Schloss Johannisberg Rizling Bronzelack. Sa svojom prelepom bronzanom bojom, ovo vino savršeno se uklapa u jesenje pejzaže. Aromatične note belih ribizli, žutih jabuka i sočnih mirabelli, upotpunjene cvetnim i biljnim tonovima, čine ga idealnim izborom za jesen.

James Suckling je ovom vinu dodelio ocenu od 95 poena, opisujući ga kao snažno i precizno, sa izuzetno dugim i ujednačenim završetkom koji oduzima dah. Ova ocena potvrđuje visoke standarde i predanost kvaliteta koje Schloss Johannisberg postavlja u svetu vina.

Bronzelack je savršen za uživanje uz raznovrsne kulinarske specijalitete, a njegova kompleksnost i elegancija čine ga idealnim pratiocem za razne prilike.

Događaji i Tradicija

Schloss Johannisberg takođe održava različite događaje tokom godine, uključujući tradicionalni Federweißer festival, gde gosti mogu uživati u svežem Federweißer-u uz ukusne zapečene krompire. Ovaj festival pruža savršenu priliku da se upoznate sa vinima iz aktuelnog godišta i uživate u raznim specijalitetima.

U okviru festivala, gosti mogu učestvovati u vođenim turama kroz istorijske vinske podrum, gde mogu saznati više o procesu proizvodnje vina i uživati u mirisima i aromama koje se oslobađaju tokom fermentacije. Ovo iskustvo povezuje tradiciju sa savremenim vinarskim tehnikama, čineći ga nezaboravnim za sve posetioce.

Schloss Johannisberg nije samo mesto za degustaciju vina; to je mesto gde se tradicija susreće s inovacijama, a ljubav prema vinu prenosimo kroz generacije.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

15.
Oct.
Vinarije
Porodična tradicija duga skoro 120 godina u Vinariji Jokić, praćena kvalitetom njihovih vina, dala je zavidne rezultate prvo na balkanskom, a zatim i svetsko...
18.
Nov.
Vinarije
Tonković je porodična vinarija, osnovana da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu. Ignacije Tonković, biv&s...
18.
Nov.
Vinarije
Lavinio Franceschi, vlasnik zemljišta iz Florence, odlučio je da poseti područje nakon priča koje je čuo od pastira, koji je zimi dolazio da čuva stad...
15.
Nov.
Vinarije
Imanje Penfolds su osnovali 1844. godine u Adelaidi doktor Christopher Rawson Penfold  i njegova  supruga Mary. Godine 1845. par je izgradio malu k...
15.
Nov.
Vinarije
Godine 1935. dr Pjero Kateni kupio je farmu pod nazivom „Il Torriano“ u blizini Montefidolfija u Firenci. Zemljište ovog imanja nalazi se ...
03.
Jan.
Vinarije
Već 700 godina porodica Frescobaldi kombinuje tradiciju, iskustvo i inovacije sa kreativnošću i težnjom za izvrsnošću. Porodica je uvek nastoja...
21.
Dec.
Vinarije
" Stalnim unapeđivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost."
20.
Dec.
Vinarije
"Svaki vinograd je jedinstven. Morate ga upoznati, maziti sve grozdove i delikatno ih položiti u meke gajbe.”
22.
Nov.
Vinarije
Vinarija Chichateau,kao  što igra reči u imenu govori, nam dolazi iz Šišatovca. 
15.
Nov.
Vinarije
Mnogo više od vina...