Loading... Please wait...

O siru

ČEDAR

Tvrdi kravlji sircheddar.jpg

Potiče iz istoimenog sela u oblasti Somerset. Prvi put se pod tim imenom pojavljuje u 16 . veku, a istoričari pretpostavljaju da su recept za ovu vrstu sira na britansko ostrvo doneli Rimljani. Engleski emigranti su ga kasnije odneli za Ameriku, Australiju i na Novi Zeland.

Najbolje ide uz zreo Cabernet Sauvignon  I vintazni port.


STILTON

Plavi kravlji sirstilton.jpg

Stilton je najpoznatiji engleski sir. Zakonom je regulisano da može da se proizvodi samo u grofovijama Notingem, Derbi I Lester.

Najbolje ide uz Port.

 

 

DOLĆELATE

Plavi kravlji sirdolcelate.jpg

Početkom 20. veka, ovaj sir je izmislio izvesni Danac Marijus Bel, kao alternativu francuskom rokforu,mada se ova dva sira poprilicno razlikuju.Danas je to nezvanični "četvrti plavi sir" na svetu, posle rokfora,gorgonzole I stiltona.

Najbolje ide uz suva bela vina: Riesling ili Sauvignon.

 

 

BRI

Nepasterizovano kravlje mlekobrie.jpg

Bri je cuveni francuski sir koji se proizvodi u istoimenoj oblasti već četrnaest vekova.Prvi put se pominje u jednom dokumentu iz 774. godine,u kom se navodi zahtev Karla Velikog da mu izvesne količine tog sira dostavljaju na dvor dva puta godišnje.Prvi put je predstavljen od strane francuskog diplomate 1815.godine na bečkom dvoru kao "KRALJ SIREVA" i od tada se i u evropskoj literaturi najčešće pojavljuje pod tom  "titulom".

Najbolje ide uz sveža i laka bela vina.

 

KAMEMBER 

Kravlji sircamember.jpg

Prema legendi, ovaj sir otkriven je 1791.godine u jednom selu u Normandiji, po kom je I dobio ime. Zasluge za nastanak ovog sira pripisane su izvesnoj Meri Arel iz Kamembera, koja je prikrivajući monaha u vreme francuske revolucije, zapisala recept za proizvodnju ovog sira.Kamember je takodje poznat i kao Dalijev sir, jer je bio inspiracija ovom velikom umetniku za čuvenu sliku "POSTOJANOST PAMĆENJA "poznatiju pod nadimkom "MEKANI SATOVI".

Najbolje ide uz rose - suv,hrskave teksture I osvežavajućih kiselina.

 

ŠHAURS

Meki kravlji sirchaource.jpg

Šaurs (Chaource) je dobio ime po poznatom pijačnom gradu u Šampanji.Postoje podaci o tome da je pravljen još u 14. veku I da su ga proizvodili I prodavali proizvođači vina iz Šampanije u to doba. Odatle potiče I tradicija da se uz ovaj sir najčešće pije šampanjac.

Najbolje ide uz Champagne, Chardonnay, Sauvignon Blanc.

 

 

EPUAS

Meki kravlji sirepaus.jpg

Ime je dobio po istoimenom burgundskom gradiću. Zvanično se proizvodi od početka 18.veka, ali je verovatno da je nastao mnogo ranije. Navodno je to bio omiljeni Napoleonov sir, koji je uvek pratio njegovo omiljeno vino Pino noar iz Zevre-Sambertena.

Najbolje ide uz Pinot Noir.

 

 

LIVARD

Meki kravlji sirlivarot.jpg

Livaro (Livarot) je u Franuskoj poznat I pod nadimkom "COLONEL" što znači pukovnik, zbog pet karakterističnih vodoravnih linija na njegovoj kori koje asociraju na oznake na pukovničkim epoletama. Inače, potiče i ime je dobio po istomenom gradiću u Normandiji, a smatra se da je nastao pre oko 700 godina na nekom manastirskom imanju u blizini.

Najbolje ide uz bela vina- posebno alzaska.

 

 

MINISTER(MUNSTER)

Meki kravlji sirmunster.jpg

Etimolozi smatraju da naziv potiče od latinske reci "monasterium" , što znači manastir. Smatra se da je proizvodnja ovog sira počela jos u 7.veku u manastirima u istočnom delu planine Voz.

U kombnaciji sa svih sedam sorti Alzasa:od Gewurztraminer-a do pinot noir-a.

 

 

BRIJA-SAVAREN

Meki kravlji sirbrija-savarin.jpg

Ovaj sir je 1930.  godine proizveo Andrue Anri u čast poznatog francuskog pravnika I političara Žan Anselma Brija Savaren,a poznatog po izreci "reci mi šta jedeš, pa ću ti reći ko si ".

Najbolje de uz penušava vina.

 

 

ŠABIŠU

Polumeki kozji sirchabichou.jpg

ŠabiŠu di Poatu se pravi u regionu Poatu-Sarant na zapadu Francuske , a u okolini gradova Poatu,Beri I Perigor. Taj region je poznat po kvalitetnim kozjim sirevima još iz Srednjeg veka, a koze su u taj region doneli Saraćani (Arapi) u 8 . veku. Najverovatnije su doneli i recepte za pravljenje kozjeg sira.

Najbolje ide uz Sauvignon Blanc, Sanser i Cabernet Franc.

 

 

LANGRE

Polumeki kravlji sirlangres.jpg

Lange(Langres) proizvodi se u okolini istoimenog grada u severoistonoj Franuskoj, u regionu Šampanja-Ardeni.Prepoznatljiv je po uduvljenju nalik vulkanskoj kapi, koju Franuzi zovu "fontana". U tu rupu oni sipaju malo brendija ili šampanjca I tako ga seku i jedu.

Najbolje ide uz Champagne.

 

 

MORBIJE

Polumekani kravlji sirmorbier.jpg

Morbije nastaje u planinskoj oblasti Zira, u franuskim Alpima. Potice iz 19. veka , a prvi su ga pravili proizvodjač sira "Comte" ka o sir za kućnu upotrebu , da ne bi načinjali ogromne kolutove sira koje su prodavali.Inače se pravi tokom zime, u kolutovima od 5-9 kg.Prepoznatljiv je po jednoj horizontalnoj liniji pepela(od vinove loze)koji se zajedno sa solju poredja u sredinu grušavine.

Najbolje ide uz belo vino sorte: Marsan, Pinot noir i Shiraz.

 

PONT L'EVEK

Polumekani kravljii sirport-laverke.jpg

PONT L'EVEK spada medju najstarije sireve u Normandiji, a pravi se od mleka iste rase malih normandijskih krava kojima pripada zasluga I za jos nekoliko proslavljenih sireva poput sira bri, livaro.

Belo:Chardonnay, Senen Blanc, Riesling                  

Crveno: Pinot noir, Merlot, Shiraz.

 

REBLOŠON

Polumekani kravlji sirrebloson.jpg

Planinski sir  koji se proizvodi u regionu Rona -Alpi, u istonoj Franuskoj. Proizvodi se isključivo od mleka iz druge muže , odakle mu I naziv potiče( naziv Reblocher znači ponovna muža).

Najbolje ide uz  Shiraz,Cabernet Sauvignon, crvena vina iz doline Rone.

 

 

SEN NEKTER

Polumekani kravlji sirstnectair.jpg

Proizvodi se u regionu Overnj u centralnoj Francuskoj. Mleko potiče od krava koje pasu na vulkanskim pašnjacima u tom planinskom regionu.Posebno zemljište, divlja trava I bogato mleko odredjuju kompleksan ukus ovog sira.

Belo: Pinot Gris

Crveno: Bordeaux Cabernet, Merlot, Shiraz, Pinot Noir.

 

TOM DE SAVDA

Polumekani kravlji sirtom-de-savoie.jpg

Ime ovog sira odnosi se na njegovo poreklo."Tomme de Savoie" se odnosi na oblast poznatu kao Savoja, dok rec "Tomm" znači točak ili krug, pa bismo naziv ovog sira mogli da prevedemo kao "savojski točak".

Najbolje ide uz zrela crvena vina mekih tanina.

 

 

VALENSE

Polumekani kozji sirvalence.jpg

Valense je klasik medju francuskim kozjim sirevima.Poreklom je iz Berija, deparmana u samom srcu Francuske . O njegovom  obliku, poput zaravnjene piramide posute pepelom, postoji legenda po kojoj je  valense nekada bio pravljen kao prava piramida , sve dok se Napoleon nije vratio sa poražavajuće kampanje u Egiptu.Svrativši u zamak Valense,Napoleon je , iziritiran izgledom ovog sira, izvadio mač i presekao mu vrh.

Najbolje ide uz Sauvignon Blanc.

 

KANTAL

Polutvrdi-tvrdi kravlji sircantal.jpg

Kantal je presovani sir od kravljeg mleka. Istoričari smatraju da spada medju najstarije francuske sireve I da je njegova istorija duža od 2 000 godina tj. da su ga Gali proizvodili mnogo pre dolaska Rimljana.Zakonom je propisano da može da se proizvodi samo u departmanu Kantal i u jos nekoliko oblasti Overnja-Puji de Dom i Gornja Loara.

Najbolje ide uz tradicionalno "bozole" I "cotes du rhone".

 

 

ROKFOR

Ovčji sirrokfor.jpg

Medju legendama o nastanku plavog sira, najpoznatija je ona o francuskom rokforu.Po toj legendi, pastir je ko zna kada, u jednoj pecini , u blizini gradica Rokfor, zaboravio svoju uzinu-sir na parcetu hleba. Kada je tu ponovo svratio , posle dve nedlje , uzina je izgledala odbojno , ali je sir imao prijatan usku.Ipak, istorija svedoci da je sir sa plesnima bio poznat I cenjen jos u 1. veku u starom Rimu.

Najbolje ide uz Sauternes, tokai, Port, Riesling, Sauvignon Blanc, Semillon, champagne, merlot, pinot noir, cabernet / merlot kupaže.

APENCELER

Tvrdi kravlji sirapenseler.jpg

Potiče iz švajcarskog kantona Apencel u podnožju Alpa, ali se proizvodi I u kantonu Sent Galen. Pominje se još u 8 . veku u vreme Karla Velikog pod imenom " Appenzeller".

Najbolje ide uz suva alzaska I nemačka bela vina.    

 

 

EMENTALER

Tvrdi kravlji siremmental.jpg

Prvi zapis o ovom siru je pronadjen u jednom letopisu iz 1293. godine , a način proizvodnje ementalera prvi put je opisan 1542. godine .Masovna proizvodnja je pocela tek u 19. veku ,najpre u gornjem toku reke Eme,po kojoj je i dobio ime,  a zatim I u svim "sirnim" regionima Švajcarske. Na evropskom tržištu pojavio se u 17 . veku i najviše je izvožen u Italiju,Nemacku i Holandiju.

Najbolje ide uz penušava vina; Sauvignon Blanc,;Gavi di gavi;, Chardonnay Riesling; Pinot Blanc; Gewurztraminer (suvi); Malvasia; Chianti i lagana crvena vina.


GRIJER

Tvrdi kravlji sirgruyere.jpg

Potiče iz istoimene doline u jugoistočnoj Švacarskoj, a proizvodi se  u kantonima Friburg, Vo, Nojsatel , Jura I u okolini Berna. Prvi put se pominje u dokumentima iz 1115. godine kao "desetak" koji su seljaci plaćali jednom manastiru u dolini Grijer.

Najbolje ide uz Smederevka, belo: Pinot Gris / grigio, Sauvignon Blanc, rizlin, Pinot Blanc; crveno: pinot noir, Merlot, Gamay, Cabernet  franc.   

 

TET DE MOAN

Iskljutet-de-moine.jpgčivo od letnjeg nepasterizovanog kravljeg mleka, iskljčivo od sirista.

Spada medju najstarije švajcarske sireve. Naziv u prevodu znači - monahova glava, jer po načinu rezanja podseća na  monaški postrig. .Nastao je pre oko 800 godina u manastiru Belelej.Važi za jedan od "najsmrdljivijih" ali i najukusnijih sireva na svetu.Prvi opis ovog sira datira iz 1628. godine .Prvu nagradu dobio je još 1856.godine čime postaje poznat izvan Švajcarske i Franuske.

Bela: Chardonnay, Riesling, Pinot Blanc, Pino gridjo, Vionje                                         

Crvena: Grenache, Game, Pinot Noir.

 

 

KAČKAVALJ PIROTSKI

Tvrdi ovčji sirkackavaljpirotski.jpg

Pirotski kačkavalj, poznat I kao  "staroplaninski", drevni sir, mozda je I najstariji na Balkanu.Nekada je pravljen samo od mleka ovaca sa Stare planine, a danas ima I sireva od kravljeg, kozjeg ili od mešanog mleka.Tradiciju proizvodnje pravljenja ovog sira, koji je nekada bio na meniju Bele kuće u Vašingtonu, danas čuva Mlekarska škola u Pirotu.

Najbolje ide uz srpska vina od srpskih sorti: tamjanika, crna tamjanika, prokupac.

 

 

SAN SIMON

san-simon.jpgPolutvrdi sir

San Simon, sir neobicnog kruskastog oblika , potice iz Galicije, severoistocnog spanskog regiona.Njegova istorija je pomalo nejasna s obzirom da neki tvrde da je pravljen jos u antiko doba, dok drugi smatraju da je nastao tek u 20. veku.Jedno je sigrno, ovo je jedan od najpopularnijih spanskih sireva u poslednjih 70. godina.

Najbolje ide uz Albarinjo i Riesling.

 

 

GAROČA

garrotxa.jpg

Tvrdi kozji sir

Ovaj sir nema dugu tradiciju ali spada u najpoznatije španske sireve.Recept je osmisljen u jednoj sirarskoj zadruzi u Kataloniji 1980. godine.

Najbolje ide uz penušavo "kava"; Albarinjo; Temranillo.

 

 

IDIASABAL

idiazabal.jpg

Tvrdi ovčji sir

Sir Navare I Baskije, a ime je dobio po jednom selu u Navari. Tradicionalno sazreva na dimu bukovog ili drveta višnje.

Najbolje ide uz bela barikna vina I strukturna crvena; Makabeo, beli Grenache, Karinjani, Grenache.

 

 

 

MAON

mahon.jpg

Tvrdi kravlji sir

Maon potiče sa Menorke , jednog od Balearskih ostrva gde se proizvodi na oko 600 farmi od mleka frizijskih krava koje su tu dovedene tokom britanske okupaije u 18. veku. Ime je dobio po sredozemnoj luci Maon.

Najbolje ide uz bela vina sa izrazenom mineralnoscu ili pikantna kao austrijski Gruner Veltliner; Sauvignon Blanc; Riesling I puniji rose.

 

 

MANČENGO

manchengo.jpg

Tvrdi ovcji sir

Sir iz La Mance, surovog planinskog regiona Spanije, koji su proslavili Sevatesovi junaci- Don Kihot I Sanco Pansa. Sir mancego pravi se od mleka jedinstvenih ovaca "mancega", koje su pripitomljene tek u 10. veku . Autentičnost sira potiče upravo od vrlo aromatičnog mleka tih ovaca.

Najbolje ide uz špansko penušavo"kava", mlado crveno"krianca", ili "rioha rezerva".

 

 

RONKAL

roncal.jpg

Tvrdi ovčji sir

Sir veoma bogatog mleka ovaca "Latxa" I "Aragonesa " iz severne Spanije. Ronkal se proizvodi samo u sedam sela u istoimenoj dolin i u Navari.

Najbolje ide uz snažna crvena vina.

 

 

ZAMORANO

zamorano.jpg

Tvrdi ovčji sir

Potiče iz  španske oblasti Kastilja I Leon, vrlo je sličan siru Mancegu, zbog cega dugo nije imao svoje ime, dok nije dobio status zaštićenog porekla . Ime je dobio po Zamori, glavnom gradu regiona, a zakonom je propisano da  može da se proizvodi isključivo od mleka ovaca rase "Churara" i "Castellana".

Najbolje ide uz tradicionalno: Toro, Ribera del Duero.

 

 

KABRALES

cabrales.jpg

Plavi sir

Najpoznatiji španski sir, koji nastaje u severoistočnom kutku Španije,Pikos de Europe ("evropski vrhovi"), krševitoj planinskoj oblasti, prošaranoj hrastovim šumama. Proizvodi se od kravljeg, ovčjeg ili kozjeg mleka, ili mešavinom,u proleće I leto. 

Njabolje ide uz zrela crvena vina Rioja, Ribera, Sion.

 

 

EDAMER

Tvrdi kravlji siredamer.jpg

Potiče iz malog lučkog grada Edam, severno od Amsterdama I predstavlja jedan od najpoznatijih simbola Holandije. Poznat je više od 600 godina I još u Srednjem veku holandski trgovci izvozili su ga u Nemačku I Francusku.

Penušavo vino, Belo: Pinot Gris / grigio, Riesling i Chardonnay        

Crveno: Cabernet Sauvignon; Shiraz, Grenache.

 

GAUDA

Tvrdi kravlji sirgouda.jpg

Gauda je poreklom iz istoimenog malog mesta severno od Roterdama.U Evropi je poznata od 13. veka.Smatra se najstarijim holandskim sirom I da je nastao u 5. ili 6. veku na malim farmama u okolni sela po kome je dobio ime.10 vekova Holandjani su ovaj sir pravili na  tradicionalan način bez ikakvih dodataka, a onda u 16. veku malo po malo počeli da dodaju razne začine, da bi danas ,na najvećoj atrakciji, Roterdamskoj pijaci, predstavljali preko 100 različitih gauda. Najbolje ide uz Prokupac; Vranac;Riesling; Gewurztraminer; Sardone I crvena: Franconia; Merlo Cabernet Sauvignon; pinot noir; Shiraz, Sangiovese.

 

MIMOLET

Tvrdi kravlji sirmimolet.jpg

Sir oko čijeg porekla se jos spore Holandjani I Francuzi.Po predanju, sir je prvi put napravljen u 17. veku u Francuskoj. Za vreme vladavine Luja XIV , kada je uvoz sira iz Holandije bio zabranje, jedan Francuz iz okoline Lila napravio je holandski sir na francuski način. Tačnije, napravio je identičan sir holandskom edameru, s tim što ga je obojio sokom od šargarepe. Ubrzo su i Holandjani preuzeli ovaj recept.Sir je dobio nadimak " Lopta iz Lila".

Najbolje ide uz penušava vina I rose.

 

FETA

Kozji/ovčji sirfetaa.jpg

Ne zna se pouzdano kada je počeo da se pravi, ali se pominje u nekoliko antičkih spisa . Takodje,postoje naznake da je neka vrsta fete pravljena još na Kritu, u vreme procvata Minojske civilizacije, a slične sireve pravili su gotovo I svi ostali stari narodi u Sredozemlju.
Ime ovom siru dali su Italijani (feta što znači kriška),. Ipak, feta predstavlja jedan od najponatijih simbola grčke gastronomije , pa I Grčke uopšte.
U Grčkoj se godišnje proizvede cak 115 000 tona fete , ali izvoz je beznačajan, jer skoro sve pojedu sami.
Feta može da ima razlicit ukus, arome I teksture.Može da bude blagog ili oštrog uskusa, manje ili vise slana, nakisela, aromatična. Njen ukus zavisi najviše od sezone(u proleće je sir aromatičniji, tokom leta feta je gušća I jačeg ukusa).
Za razliku od mnogih varijacija koje se proizvode u Evropi od kravljeg mleka, grčka feta se pravi isključivo od kozijeg i ovčijeg mleka, zbog čega ima jedinstven ukus. Zahvaljujući posebnom načinu proizvodnje, feta je priznata kao grčki nacionalni proizvod.
 Služi se, kao što I sam naziv kaže, sečena na kriške.

Najbolje ide uz  grčka autentičnia bela vina, sa tipičnim citrusnim aromama.

 

MICITRA

Kravlji ili kozji svežimicitra.jpg

Micitra je sveži kravlji ili kozji sir koji se tradicionalno proizvodi od surutke fete.Smatra se da je micitra poreklom sa Krita, odakle se proširila po čitavoj Grckoj, ali i na Kipru, gde je poznata pod imenom Nor.

Najbolje ide uz Pinot gris/grigio.

 

 

GRAVIERA

Tvrdi sirgravieraa.png

Najpoznatiji I najpopularniji grčki sir, posle fete. Poreklom je sa Krita I može da se pravi od ovčjeg, kozjeg ili kravljeg mleka a po ukusu se razlikuje od sela do sela.Medjutim, najboljom se smatra Graviera sa  ostrva Naksos, najvećeg među Kikladskim ostrvima egejskog mora.

Belo: Plates, Monemvazija, Recina, Muscatel vina Crveno: Mandilara, kocifali.

 

 

AZIJAGO

Tvrdi kravlji sirasiago.jpg

Azijago se pravi  isključivo od mleka alpskih krava u istoimenom gradiću, koji pripada provinciji Vicenca odnoson Veneto regionu.

Najbolje ide uz Sauvignon Blanc, Gavi di Gavi, Chardonnay, Riesling, Pinot Blanc, Gewurztraminer, Malvasia; Chianti I lagana crvena vina.

 

 

BEL PAEZE

Polumeki kravlji sirbel-paese.jpg

Bel paeze na italijanskom znači "lepa zemlja". Naziv popularne italijanske knjige iz 19.veka "lepa zemlja" poslužio je kao inspiracija Edjidiju Galbaniju, proizvodjaču sira iz Lombardije da napravi sir pod tim imenom 1906. godine. Sir se proizvodi u selu Melco, pored Milana.

Slaže se sa vinima koja imaju izražene voćne mirise I ukuse.

 


BLU DIKAPRA

Plavi kozji sirblu-di-capra.jpg

Naziv Blu di Kapra , u prevodu znači - plavi kozji. Ovaj sir se najviše proizvodi u severoistocnoj Italiji. Pomalo je "ekstravagantan", jer u sebi sazima najjace odlike kozjeg I plavog sira.

Najbolje ide uz Sauvignon Blanc, Sauternes, tokai.

 

 

BRA

Tvrdi kravlji sirbra.jpg

Sir je dobio ime po selu Bra, smeštenom na severu provincije Kneo u Pijemontu,koje je poznato kao svetsko sedište gastronomske organizacije "slow food". Nastao je tako što su stanovnici sela  nekada kupovali mladi sir od pastira , pa ga zatim ostavljali da dalje sazreva , za sopstvenu upotrebu ili dalju prodaju. Tako se javilo nekoliko vrsta ovog sira.

Najbolje ide uz mlada crvena vina.

 

 

BURATA

Sveži sir od kravljeg ili bivoljeg mlekaburrata.jpg

Burata(sto znaci puterasto ili sa maslacem) je italijanski sveži sir, sličan mocareli ali mekši I masniji. Prvi put je proizveden 1920.godine na imanju Bjankini u italijanskom regionu Pulji, a danas se proizvodi I u Kampaniji I Bazilikati

Najbolje ide uz Riesling i Sauvignon Blanc, a kada je manje slana onda I  Chardonnay.

 

 

DOLCELATE

Plavi kravlji sirdolcelate.jpg

Naziv ovog sira "Dolcelatte" - slatko mleko, govori o njegovom ukusu koji je raskošno.

Najbolje ide uz suva bela vina: Riesling ili Sauvignon


 


FJORE SARDO

Tvrdi ovcji sirfiore-saldo.jpg

Fjore Sardo je u stvari "Pecorino Sardo" jer pripada porodii italijanskih ovčjih sireva. Potiče sa Sardinije I pravi se od mleka tamošnje autohtone rase ovaca.

Najbolje ide uz mlada crvena vina ,Malvasia, beli Muscat; Chianti, Barbera, Primitivo


 

FONTINA

Polutvrdi kravlji sirfontina.jpg

Proizvodi se u dolni Aosta , u Alpima, još od 12. veka.Sadrži oko 45% mlečne masti. Poznata je još i pod imenom "Fontinella" I Fontella".Po nekim istorijskim uverenjima, radi se o siru koji se pominje još u 11. veku, pod imenom "caseus",  sto je označavalo sir od kravljeg mleka.Sir se danas proizvodi u Italiji ali i u Danskoj, Švedskoj i Francuskoj.

Po kontrastu - slatka vina,bela I roze vina voćnog ukusa , kao I crvema sa naglašenim tonovima svežeg crvenog voća.Po sličnosti- puna bela vina sa naglašenom mineralnošću i biljnim notama i crvena vina sa zemljastim i začinskim notama.


GORGONZOLA

Plavi kravlji sirgorgonzola.jpg

ovaj sir je jedan od najznačajnijih simbola italijanske kuhinje.O njenom nastanku postoje razne priče, a u Italije je najomiljenija romantična legenda o zabranjenoj ljubavi izmedju siromašnog proizvodjača sira I kćerke seoskog bogataša. Po priči je jedne noci mladić na tajnom sastanku ostao do jutra i zakasnio da dovrši posao sirenja mleka. Posledica tog kašnjenja bio je novi sir koji po selu u kome je nastao , nazvan gorgonzola...Izvesno je da se sir gorgonzola u Italiji proizvodi već nekoliko vekova jer ga renesansni umetnik Kjabrera pominje u svojim sonetima. Ovaj sir se danas proizvodi u 15 oblasti Italije , a jede se u čitavom svetu.

Najbolje ide uz slatka vina, barolo.

GRANA  PADANO

Tvrdi kozji sirgranopadana.jpg

Najbliži rodjak parmezana.Najverovatnije je nastao u 12 veku, a smatra se da su ga prvi napravili cistercijanski monasi u mestu Kjaravale, u blizini Milana , Lambardija.Već u 15. veku se pominje kao jedan od najboljih sireva na Apeninskom poluostrvu. Naziv potiče od reči "grana" što znači - zrno  i ukazuje na tipičnu zrnastu teksturu sira, dok pridev "padano" označava dolinu Pjanura Padana.

Najbolje ide uz suva crvena vina , a kupaža Cabernet I Merlot-a je idealna.


KAĆOKAVALO

Tvrdi kravlji sircaciocavallo.jpg

Do dan danas je ostalo nejasno ko je kome predak da li kocokavalo kačkavalju ili obrnuto.Prvi pisani podaci o ovom siru pojavili su se još pocetkom nove ere. Kakokavalo je danas tipičan sir južne Italije. Njegovo ime u prevodu znači - konjski sir(zbog načina vešanja sira preko motke, kao preko konja) , a etimologija dokazuje da je ime sira nastalo u Italiji s obzirom da je nemoguće utvrditi da li je recept sa Balkana prenešen na Apeninsko poluostrvo ili obrnuto.

Najbolje ide uz crvena vina - Montepulciano, Primitivo.


KASTEL MANJO

Tvrdi kravlji sirsvi.jpg

Sir nastao u istoimenoj opštini u provinciji Kuneo u Pijemontu.Prvi zapis o ovom siru potiče iz 1277. godine kada je pomenut kao jedinica za robnu razmenu.

Najbolje ide uz Barolo, Barberesko, Barbera, Dolceto.


 

MOCARELA

Mleko bivolicamocarela.jpg

Prvi tragovi mocarele pojavili su se još u 15. veku u Rimu, ali se veruje da je mocarela nastala u okolini Napulja. U brdovitim predelima oko Napulja i na plodnom vulkanskom tlu Kampanje u južnoj Italiji, napravljena je prva mozzarella. Legenda kaže da je nastala slučajno kada je sir upao u kipuću vodu, a spominje u tradicionalnim kuvarima iz davne 1570. godine.

Najbolje ide uz Penušavo – suvo  ne previše oštro, voćnog mirisa I ukusa (Prosecco )


MONTAZIO

Polutvrdi kravlji sirmontasio.jpg

Poreklom iz  italijanskog regiona Friulli- Venecija-Djulija.Proizvodna oblast obuhvata  celu teritoriju ovog regiona. Najvise se proizvodi u provincijama Beluno I  Trevizo, kao I u okolini Venecije i  Padove.Proizvodna tehnika datira iz 13. veka , a pretpostavlja se da je recept smislio neki monah iz opatije Modjo.

Belo: Pino Gris, Sauvignon Blanc, Soave grigio,                                                   

Rose: suvi ,sa izraženim kiselinama

Crveno: merlot, mlada crvena , Cabernet Sauvigno
PARMEZAN

Kravlji sirparmesan.jpg

Prvi pisani dokument u kom se ovaj sir pominje datira iz 12. veka, ali se ne sumnja da se I ranije proizvodio, jos u antičkom Rimu. Do 1500 . Godine njegova popularnost je bila toliko velika da je smatran obaveznim delom svakodnevnog obroka.Ime sira vezano je za Parm iz razloga što se ovaj sir u 10 i 11. veku naveliko proizvodio u mestašcetu Bibiano, koja je u to vreme bila deo parmske provincije.Sredinom 14. veka Parma je poslatal središte trgovine parmezanom, pa otuda i ime Parmezan.

Penušavo ;Chardonnay; Sauvignon Blanc; Pion gridjo;

Roze; Brunello; Chianti; Cabernet Sauvignon; Merlo, Pinot Noir

PEKORINO

Ovcji sirpecorino.jpg

Pekorino je zajednčki naziv za sve italijanske sireve od ovčjeg mleka, a "pekorino romano" je nesumnjivo jedan od najstarijih sireva u Italiji.Sigurno postoji od 1.veka n.e.kada ga pominje i Rimski agronom Kucius Moderatus Columella.Pekorino potiče iz antičke oblasti Lacio i bio je sastavni deo dnevne porcije hrane za legionare drevnog Rima.Krajem 19. veka potražnja za ovim sirom je porasla do te mere da su se proizvodjaci odlučili preseliti na Sardiniju zbog većeg broja ovaca i pašnjaka.Tamo su svoj zanat pravljenja sira preneli meštanima, gde je  nastala nova verzija pekorina -Pecorino Sardo, koji se pravi samo od mleka ovaca autohtone sardnijske rase.

Najbolje ide uz Pinot noir;Prokupac;Vranac;Barbaresko I Sangiovese u svim varijantama (Chianti, Brunello)

PROVOLONE

Kravlji sirprovolone.jpg

Italijanski gastronomski stručnjaci smatraju da  Provolone spada medju prve sireve koje su jos stari Rimljani proizvodili, medjutim niko nije siguran gde je I kako tačno nastao.Pod nazivom "Provolone" pojavljuje se tek krajem 19.veka .Proizvodi se u raznim regionima Italije, a najviše u Lombardiji.

Najbolje ide uz Sauvignon Blanc; muscadine; Tamjanika;Suvi rose na bazi Pinot noir-a Ili Merlot-a, Sangiovese, Pinot noir, merlot ili Barbera.

 

RAGUZANO

ragusano.jpg

Tvrdi kravlji sir

je dobio ime po provinciji Raguza, koja se nalazi na jugoistoku Sicilije. Prvi put se u dokumentaciji pominje 1515. godine pod imenom " caociocavallo ragusano".

Najbolje ide uz Primitivo di manduria, nero d'Avola, marsala.

 

 

RIKOTA

ricotta.jpg

Sveži sir, koji nastaje kao nusproizvod prilikom pravljenja sira

Tradicionalni italijanski sir koji nastaje kao nusproizvod prilikom pravljenja sira (stoga je mnogi ne smatraju sirom u pravom smislu te reči).

Najbolje ide uz Riesling.

 

 

TALEĐO

Polumeki kravlji sirtallegio.jpg

Taledjo( Taleggio) je poreklom Iz Lombardije, iz oblasti Val Taledjo u okolini Bergama, a prvi zapisi o njemu potiču iz 13 . Veka.Tradicionalni proces sazrevanja se odvijao u pećinama zbog čega ga i svrstavaju u tzv. "pećinske sireve" . Danas vise od 30 % taledja nastaje u tim pećinama.

Belo:Chardonnay                                         

Crveno: Merlot, pinot noir,  Cabernet Sauvignon, Sangiovese    

Desertna:port

UBRIJAKO

Tvrdi kravlji sirubriaco.jpg

Proizvodi se u italijanskom regionu Veneto.Naziv mu znači - pijan, što ima veze sa tradicijom da se u njegovoj proizvodnji koristi šira ili pojačano vino , ali sa činjenicom da je taj sir nekada pravljen sezonski, upravo u vreme berbe grozdja. Takodje, postoji i kozja varijanta ovog sira.

Najbolje ide uz Amarone, Montepulciano, Primitivo, Nero d'Avola.